Het Scooterrijbewijs:

Eindelijk 16! Mag je na het behalen van je theorie eindelijk zelfstandig met je mooie aanwinst en je rijbewijs voor de scooter (Categorie Am) op stap. Maar....

Uit statistieken is gebleken dat er veel scooterrijders in de afgelopen jaren zijn verongelukt, ze weten niet zo goed hoe ze met een scooter om moeten gaan. Kijk maar eens om je heen, hoe vaak zie je dat er te hard wordt gereden door een bestuurder van een scooter? Vaak wordt er rechts in gehaald en ook het rode licht wordt wel eens genomen, met alle gevolgen van dien!

Scooter rijden is misschien wel de leukste manier om jezelf te verplaatsen voor je 18e.
Je bent in ieder geval sneller op de plaats waar je wezen wilt dan met je fiets, maar het is ook een relatief gevaarlijke manier.

Wel, er is een praktijkexamen. Het praktijkexamen wordt Binnen de Bebouwde Kom afgenomen en bevat geen bijzondere verrichtingen. Toch zullen wij je er een aantal leren. Deze staan beschreven in het tabblad bijzondere verrichtingen.
Waarom? Voertuigbeheersing is een heel belangrijk onderdeel van het praktijkexamen.
Je rijbewijs voor de scooter haal je door te slagen voor je theorie-examen en voor het praktijkexamen AM2.

Theorie-examen voor de Scooter:
Niet alle regels voor scooter zijn gelijk aan die van de auto. Er is een aantal kenmerkende verschillen, zoals de plaats op de weg en het gebruik van de remmen. Juist daarom moet je als aankomend scooterrijder een apart theorie-examen voor de categorie Am doen.

Elk theorie-examen bestaat uit 50 vragen waarvan je er tenminste 44 van goed moet beantwoorden om te slagen.

Praktijkles voor de Scooter:
Rijles voor scooter? Jazeker, waarom niet?
Door het volgen van een paar rijlessen in 2 dagdelen (Rijden op de weg & Bijzondere verrichtingen) zijn wij ervan overtuigd dat er betere bestuurders komen. De instructeur rijdt achter een maximaal aantal kandidaten aan (ook op de scooter), zodat de kandidaten goed kunnen worden bekeken waardoor er geen al te grote verschillen ontstaan als de instructeur zou volgen op de motor.
Om deel te nemen aan deze lessen geldt natuurlijk wel dat je in het bezit moet zijn van je theorie certificaat, welke wordt gecontroleerd door de instructeur.

Onze instructeurs zijn goed opgeleide personen; in bezit van de juiste papieren en hebben de volgende opdrachten meegekregen:
- Voor elke cursist wordt een leskaart bijgehouden met daarop de vorderingen van de cursist.
- Elke cursist heeft een eigen afspraakkaart met daarop de datum van de eerst volgende les. Verders wordt op de afspraakkaart bijgehouden de betaling van elke les. Eventueel is ook een combinatie van afspraak en vorderingenkaart mogelijk.
Aan jou de keus.

up